niedziela, 4 lutego 2018

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Składniki
  • opakowanie mrożonego szpinaku (ok. 350 g)
  • 2 jajka
  • czosnek (3 ząbki w zależności od intensywności zapachu i smaku)
  • serek naturalny (tu ricotta) lub majonez
  • łosoś wędzony 
Jak zrobić
Rozmrozić szpinak, odcisnąć wodę. Dodać 2 żółtka, czosnek, sól i pieprz. Ubić białka, następnie połączyć z masą szpinakową, delikatnie mieszając. Całość wylewamy na wcześniej przygotowaną blachę, wyłozoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 15 do 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto szpinakowe będzie zimne smarujemy serkiem i układamy plastry łososia. Ciasto zwijamy w rulon i kroimy na plastry. Przepis rewelacyjny na Święta (także wielkanocne:)

ciasto szpinakowe
rolada ze szpinakiem
przeląska z łososiem
przekąska z łososiem

Brak komentarzy: