sobota, 14 maja 2016

Sałatka z grillowanymi warzywami

sałatka ze szparagami
szparagi
 \

Składniki:
  • 12 szparagów
  • 1 szklanka startego sera cheddar
  • 100 g pieczarek
  • Pół cytryny
  • 0,2 łyżeczki soli
  • pieprz
  • 5 łyżek wody
  • 5 łyżek oliwy
Sposób przygotowania:
  1. Oczyść szparagi i na 3 minuty wrzuć je do wrzątku, a następnie włożyć do wody wypełnionej kostkami lodu. Po chwili, wyciągnij je z wody i dokładnie odsącz.
  2. Wymieszaj: sok z cytryny, oliwę i wodę, sól
  3. Pokrój pieczarki w plasterki i zalej je przygotowanym sosem.
  4. Szparagi wrzuć na ruszt i piecz do momentu, aż ukażą się na nich ciemniejsze paski. W tym czasie wyściel pergaminem blachę i połóż na nią zgrillowane szparagi, które na koniec posyp startym wcześniej serem cheddar. Tak przygotowane danie zapiekaj do chwili, aż ser się rozpuści. Szparagi podawaj wraz z sałatką z pieczarek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz