sobota, 14 maja 2016

Sałatka z grillowanego bakłażana

letnia sałatka
letnia sałatka


Składniki:
  • 2 placki tortillii
  • 50 g sera blue
  • 1 bakłażan
  • 1 owoc granatu
  • 300 g mixu sałat
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
Sposób przygotowania:
  1. Wykrój cztery długie paski z tortilli – o szerokości około 2 centymetrów. Posmaruj końce pasków roztrzepanym jajkiem i sklej je ze sobą. Gotowy pasek tortilli połóż krawędzią na blasze i uformuj z niego najpierw koło, a następnie serce. Całość włóż do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut, do momentu aż ciasto zrobi się sztywne.
  2. Umyj bakłażana i pokrój w plastry o grubości centymetra, a następnie zgrilluj z dwóch stron i wyłóż na sałatę.
  3. Ułóż część oczyszczonej wcześniej sałaty na talerzu. Odetnij dolną krawędź z powstałego z tortilli serca tak, by mogło stanąć na nim pionowo. Ułóż pozostałe liście na środku serca tak, by utrzymywały je w pionie.
  4. Na wierzchu sałaty pokrusz ser, a całość posyp ziarnami granatu.
  5. Gotową sałatkę dopraw do smaku oliwą z oliwek i wodą, przyprawami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz