wtorek, 3 maja 2016

Makaron penne z anchois

Makaron penne z anchois, orzeszkami pinii i bazylią
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: dla 2 osób

dania kuchni włoskiej
Penne z anchois

Składniki:
  • Makaron Penne
  • 5 filecików anchois
  • Pęczek bazylii
  • Pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 g orzeszków pinii
  • Połowa pomarańczy
  • 25 g rodzynek
  • Pół cytryny
  • Sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg zaleceń producenta, czyli 8 minut.
Na patelnię wlewamy oliwę uzyskaną z anchois i wrzucamy fileciki. Przesmażamy je, a następnie dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek.
Potem dodajemy orzeszki pinii, rodzynki i łączymy wszystko z przygotowanym wcześniej makaronem. Całość mieszamy
Na koniec dorzucamy skórkę otartą z cytrusów oraz sok z połowy cytryny, aby uzyskać lekko kwaskowaty i świeży smak potrawy, dekorujemy bazylią, smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz