środa, 9 grudnia 2015

Świąteczne tradycje - co zamiast karpia?

święta
nasza choinka
A to nasze dzieło tegoroczne. Ekologiczna sztuczna choinka z Ikei. Szkoda drzew na dwutygodniowe "widzi mi się".
Stłuczonych bombek w międzyczasie szt 6. Pamiętam z dzieciństwa choinkę z prawdziwymi świeczkami, na blaszanych podstawkach. Pamiętam pełną cukierków i ich podjadanie, a następnie formowanie papierków aby wyglądały na pełne w środku:) Choinka się zmienia. W tym roku w jednolitych kolorach Srebrna, przezroczysta, ze słomianymi dodatkami. Moja teściowa co roku we Włoszech ustawia w domu pieczołowicie szopkę, a choinka jest klasyczna czyli czerwono - zielono - złota. 


szopka
szopka świąteczna

Pamiętam święta na Sardynii kilka lat temu wśród pomarańczy na drzewach, w słońcu. Świąteczne dania to piedini d'agnello (nóżki baranka) i dorsz panierowany. Od tej pory wyleczyłam się z karpia, który tam uznawany jest za brudną, niejadalną  rybę, która zjada wszystko, np szczury. 
Dorsz podawany jest z pieczonymi ziemniaczkami, smażony w głębokim tłuszczu. 

ryba zamiast karpia
pieczony dorsz
zamiast karpia
duszony dorsz z warzywami
Dorsz z warzywami:

filety z dorsza
fasolka szparagowa, 
pieczone ziemniaczki
cukinia
pomidorki koktajlowe
małe marchewki
sól, pieprz, świeży rozmaryn

Przygotowanie:
  1. Świeży lub odmrożony filet doprawiamy solą i pieprzem i kładziemy na gorącym oleju. Zasypujemy fasolką i chwilę dusimy pod przykryciem. ( 2-3 minuty).
  2. Rybę obracamy, dorzucamy resztę warzyw kładziemy na wierzch kilka gałązek rozmarynu po czym ponownie nakrywamy i dusimy do 15 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz