sobota, 28 listopada 2015

Wigilijny tatar ze śledzia

Składniki:

  • 50 dkg śledzi matiasów
  • 80 g śliwek kalifornijskich
  • 2 jajka na twardo
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
potrawy wigilijne
tatar ze śledzia

Konfitura cebulowa:
  • 2 duże czerwone cebule
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:


Konfitura cebulowa:
Cebulę pokroić drobno w piórka, przełożyć na rozgrzaną patelnię z oliwą, posolić. Podsmażyć ją do momentu zeszklenia, zwiększyć ogień i lekko ją zarumienić, dodać cukier trzcinowy, tymianek, po chwili dolać ocet balsamiczny. Całość smażyć do momentu zredukowania płynu. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Odstawić do ochłodzenia.

Tatar:

Dwie suszone śliwki z Kalifornii zostawić do dekorowania tatara, resztę drobno pokroić. Dobrze odmoczone matiasy (3-4 godziny, zmiana wody min. 3 razy) posiekać ręcznie, drobno. Jajka na twardo posiekać drobno i przełożyć do misy ze śledziami, dodać śliwki kalifornijskie, zimną konfiturę cebulową, natkę pietruszki, olej lniany. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tatar powinien schłodzić się przynajmniej dwie godziny przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz