wtorek, 24 listopada 2015

Sałatka z buraka i sera pleśniowego

Buraki zawierają stosunkowo duża ilość kwasu foliowego, który pełni kluczową rolę w funkcjonowaniu wszystkich komórek naszego organizmu. Razem z witaminą B12 bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek. Kobiety w ciąży w swojej diecie muszą uwzględniać potrawy posiadające dużą zawartość kwasu foliowego, więc to czerwone warzywo powinno się znaleźć w ich jadłospisie. Buraki dobrze jest spożywać surowe - w tej postaci zawierają najwięcej składników odżywczych.

danie z buraków
sałatka z buraków

Składniki:
- buraki - 4 szt.
- zielona sałata - 200 g
- cykoria - kilka listków
- ser typu blue - 150 g
- orzechy włoskie - 100 g
- miód - 1 łyżka
- ocet balsamiczny lub z czerwonego wina
- oliwa z oliwek - 3 łyżki

Sposób przygotowania:
  1. Buraki dokładnie umyj. Skrop odrobiną oliwy i posyp solą morską. Następnie zawiń w folię aluminiową, piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez godzinę. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Oliwę wymieszać z odrobiną wody. Dopraw octem i miodem. W ten sposób stworzysz pachnący ziołami dressing.
  3.  Wystudzone buraki obierz ze skórki, pokrój w paski i połącz z orzechami. Na talerzu ułóż liście cykorii, następnie połóż buraki z orzechami oraz liście zielonej sałaty.
  4. Pokrusz ser i posyp nim wierzch sałatki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz