wtorek, 6 października 2015

wspomnienia z wakacji

sardyńska zuppa galurese

pychotka, nie do podrobienia w Polsce chyba bo rosół z baraniny, chleb tez nie taki no i te sery..... mimo wszystko próbuje zrobić to danie tutaj:

danie z Sardynii



A oto przepis:
1. Najpierw przygotowujemy rosołek - wywar z baraniny, cebuli, pietruszki, selera, suszonych pomidorów i marchewki.
2. starty ser (najlepiej pecorino sardo), mieszamy z posiekaną natką pietruszki, świeżo zmielonym pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej
3. w dużym garnku z wysmarowanymi wewnątrz krawędziami masłem układamy na przemian: pokrojone kromki chleba, warstwy sera i sos pesto , i znów kromki chleba, warstwy sera, na koniec posypujemy startym serem z pietruszką, a koniec zalewamy to wszystko ugotowanym wywarem aby cale danie było zanurzone.
4. następnie naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy pół godziny, aż wywar się wygotuje 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz